Natural Beauty

angelique windey

27 februari 2019

Geen reacties

Home News

Natural Beauty: Hoe “natural” ben jij ?

Natural Beauty: Hoe “natural” ben jij ?

Tegenwoordig is het een hype: zo natuurlijk mogelijk leven, zo natuurlijk mogelijke producten en ook bijna alle producten claimen natuurlijk te zijn..  Maar is dit echt wel zo?

 

Uiteraard zijn jullie slim genoeg om niet zomaar te geloven wat in de media verschijnt.

Bekende en grote merken mogen nog steeds vertellen wat ze willen, het hoeft daarom niet per se 100% de waarheid te zijn.

 

Wat houdt natuurlijk in voor mij ? 

“Natuurlijke cosmetica” betekent voor mij , cosmetica die vervaardigd zijn uit allemaal natuurlijke grondstoffen en materialen.
Eigenlijk zou je moeten kunnen stellen : “ wat ik op mijn huid smeer, mag ik ook in mijn mond steken”  want alles wat op je huid terecht komt, komt voor 60% ook in je bloedbaan terecht!

Als grootste orgaan , neemt je huid op wat je erop smeert.

 

Wat het nog betekent is dat het ecologisch verantwoord verkregen is! De natuur, onze moeder aarde en dieren mogen hiervan geen schade hebben ondervonden!

 

Helaas doen nog heel veel merken testen op dieren. Wanneer ze zich profileren als “ diervriendelijk” is dat daarom ook niet altijd waar. Later meer hierover

 

De ingrediëntenlijst van cosmetica producten is ook zo belangrijk. Er zijn een heleboel “nasty’s “ die je niet op je huid of in je lijf wil hebben.  Parabenen zijn ondertussen al gekend, maar er zijn er nog zo veel anderen die schade aanrichten aan je lijf maar ook aan ons milieu!

 

Cruelty –free

 

Nog steeds zijn dieren vaak het slachtoffer als het gaat  om  de productie van onze cosmetica.

 

In België ( en in de rest van Europa) is het in principe verboden om dierproeven uit te voeren, ook op mensapen,  voor cosmetica- en tabaksdoeleinden.

 

In België is de wetgeving betreffende dierproeven een gewestelijke aangelegenheid. Dat wil zeggen dat wetgeving betreffende proefdiergebruik, het afleveren van erkenningen, het uitvoeren van inspecties etc… onder de bevoegdheid vallen van de gewestelijke overheden en overheidsdiensten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

 

 

 

Wil je graag meer informatie over de wetgeving in Vlaanderen wat betreft dierproeven?

Klik op onderstaande link :

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&table_name=wet&cn=2013052912

 

Europese richtlijnen wat betreft dierproeven:

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:276:0033:0079:nl:PDF

 

Vele grote, bekende merken verkopen ook in China en in China is het helaas verplicht om dierproeven te doen alvorens iets verkocht mag worden !

Dit betekent  dat deze merken voor Europa zogenaamd geen proeven doen maar voor China wel, wat eigenlijk wil zeggen dat ze de proeven in China doen, ook voor hun Europese afzetmarkt!

 

Op deze website kan je meer informatie vinden alsook een lijst met welke merken dierproefvrij zijn en welke niet.

 

https://naoki.nl/cosmetica-bedrijven-die-op-dieren-testen/

 

Chemisch of synthetisch ?

Je zou kunnen zeggen dat alles wat niet natuurlijk is, chemisch is. Maar dat klopt niet, want alles in de natuur is ook chemie. Bijvoorbeeld een appel die je doormidden snijdt, die na een tijdje bruin wordt. De appel oxideert, dit is een chemisch proces maar dit is toch een  puur en natuurlijk proces.

 

Synthetisch is wanneer iets in een laboratorium wordt nagemaakt, soms met moleculen uit de natuur maar veelal uit aardolie.

 

Zo kunnen stoffen die schaars zijn in de natuur volledig nagemaakt worden of men kan een werkzame stof en/of  potentiële allergenen uit een bepaalde plant onttrekken  zoals men voor  medicijnen doet.

 

Een plant kan dé remedie tegen een ziekte bevatten, maar zoals alles in de natuur, verdedigt het zichzelf ook, dit gebeurt, onder andere, door de aanmaak van allergenen.

Natuurlijke stoffen kunnen dus eerder een allergische reactie geven op je huid dan synthetische.

 

Alle elementen in een plantje zorgen voor een synergie waardoor een meest effectieve en niet té agressieve werking mogelijk is, dus het extraheren van bepaalde stoffen uit een plant is niet altijd voordelig.

 

Toch betekent dit niet dat synthetisch per definitie slecht is.  Wanneer jij allergisch bent aan een bepaalde natuurlijke stof zoals amandelolie of een andere notenallergie hebt, zal je vaak beter gebaat zijn met een synthetisch gemaakte bodylotion dan eentje die 100% natuurlijk is, maar amandelolie als basis heeft.

 

Vertelt  het etiket jou wel de waarheid?

 

Op elk product moet een ingrediënten-lijst vermeld staan, dit is wettelijk verplicht, maar wat er vaak niet op staat is de verontreiniging dat een bepaalde grondstof heeft doorgemaakt , zoals welke pesticiden er zijn gebruikt op een bepaald product bijvoorbeeld.

 

Verder zijn de ingredriënten van “ parfum” nooit verder gespecifieerd. Dit is een grote uitzondering, om het geheime recept van parfum makers geheim te houden.  Deze parfums kunnen alsnog schadelijke stoffen bevatten die we dus niet kunnen terugvinden op het etiket.

 

De ingrediënten staan ook in volgorde vermeld wat betreft hoeveelheid, waarbij het ingrediënt dat als eerste vermeld staat,  als grootste hoeveelheid in het product aanwezig is

 

Wat ook nog volledig onbeschermd is, zijn de woorden “ eco, organic, natuurlijk , bio …”

Elke producent die maar 1 natuurlijk stofje in zijn product verwerkt mag het al “ natuurlijk” gaan noemen terwijl alle andere ingrediënten gewoon volledig synthetisch zijn.  Om goed te zijn kijk je best naar erkende keurmerken zoals “Ecocert, BDIH of COSMOS” maar zelfs als een product geen keurmerk heeft wil het niet per se zeggen dat het slecht is.. Zo’n keurmerk kost namelijk heel veel geld. Niet elk bedrijf heeft dit geld.

 

Op die manier wordt het ook een beetje “intuïtie-werk” . 🙂

 

Ingrediënten die je zeker niet in je producten wil terugvinden.

 

 1. Aluminium

Deze wordt vooral in deo’ s gebruikt om zweet te blokkeren. De aluminium wordt geabsorbeerd door de  huid en heeft hormoonontregelende effecten.  Er zijn verbanden aangetoond tussen borstkanker en verhoogde concentraties aluminium in het weefsel.

 

 1. Paraffine en andere minerale oliën

Deze zijn allemaal op petrolium gebaseerd. Het is geurloos, kleurloos en vooral heel goedkoop.

Waarom is het dan schadelijk denk je nu ? Wel, petroleum, legt een laag over je huid, het sluit deze volledig af. Dit verstoort de huid en maakt dat de huid geen eigen huidvetten meer gaat aanmaken waardoor het oorspronkelijke probleem waardoor je bent beginnen smeren , een droge huid, nog groter wordt. Afvalstoffen kunnen de huid ook niet meer verlaten op deze manier.

 

 1. parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die gebruikt worden een product langer houdbaar te maken.

Parabenen zijn hormoonverstorende stoffen en worden net zoals alle andere ingrediënten door de huid opgenomen in het bloed.

Parabenen gedragen zich als oestrogeen in je lichaam en gaan op deze manier de hormoonhuishouding beïnvloeden.

 

 1. parfum

Zoals eerder vermeld zijn de ingrediënten van het parfum niet verplicht te vermelden op de ingrediëntenlijst om het geheime recept van parfum makers te bewaren. Vaak bevat deze irriterende stoffen en hormoonverstorende ftlaten.

 

Natuurlijke pafums bestaan uit essentiële oliën die buiten dat ze lekker ruiken ook andere gunstige effecten kunnen hebben.  Maar essentiële oliën kunnen evengoed irriterend werken .

 

 1. Siliconen

Deze zijn vaak te vinden in haarproducten. Het zijn de ingrediënten met  die eindigen met “-cone” . Net als paraffine sluiten ze de huid af en verstoren daarmee de balans.

 

 1. Polyethylene glycol

PEG is een emulgator die bij het productieproces verontreinigd kan worden met 2 hele schadelijke en kankerverwekkende stoffen.  Deze leidt ook tot de verstoring van de huidbalans en tot  huidveroudering.

 

 1. sodium lauryl sulfate

SLS zit in alles wat schuimt ( denk maar aan shampoo’s) en beschadigt je huid (én ons milieu!!) en is sterk irriterend.

 

 1. microplastics

microplastics zijn super kleine plastic deeltjes die worden gebruikt om de huid te scrubben of onze tanden te poetsen.  Ook wordt het gebruikt in deo’s , shampoo’s en zonnecrèmes.  Door het gebruik ervan komen die deeltjes in ons milieu terecht o.a. in de oceaan en zo in de buik van vissen en later in ons lichaam, aangezien wij die vissen opeten (op de vegans onder ons na dan) .  Het hoeft geen verdere uitleg aan wat voor onheil plastic in ons lichaam doet hé 😉

 

Dit zijn al een aantal ingrediënten waarop je jouw producnten kan controleren . Deze wil je dus zeker niet op je lijf smeren . Er zijn er meerder die ter discussie staan, maar dit is al een mooi begin.

 

Wat of hoe dan wel ?

Ik ben een voorstander van zo veel mogelijk dingen zelf te maken . Heel veel producten zoals bodylotion, scrub, tandpasta, lotion, wasgel etc zijn makkelijk zelf te maken.  Het vergt een kleine moeite, je kan heel makkelijk online glazen bokaaltjes vinden van verschillende formaten om jouw productjes in te doen. Deze bokaaltjes kan je na gebruik uitwassen en weer gebruiken. Dit bespaard de wereld ook al veel plastic!

 

 

Enkele boeken boordevol makkelijke recepten om zelf je cosmetica te gaan maken :

 1. Ecologie op hoge hakken – Anne Drake

Dit is één van mijn absolute favorieten! Anne Drake geeft ook workshops in het zelf maken van producten , niet alleen cosmetica producten maar ook huishoudelijke producten.

 

 1. Praktisch handboek – Natuurlijke cosmetica – Margrit Benes – Oeller

 

 1. Natuurlijk mooi – Karin Berndl en Nici Hofer

 

 

Heb je hier geen zin in, of zijn dingen zelf maken niet jouw ding ? Er zijn mensen die zich hierin verdiept hebben en met veel zorg zelf hun producten maken en aanbieden op de markt. Hier enkele  van mijn favorieten:

 

https://www.loveli.care

www.diysoap.nl

www.naturalself.eu

 

 

Ik hoop dat je wijzer bent geworden dankzij deze blog en nu wat bewuster cosmetica producten gaat kopen of zelfs zelf maken!

 

Dank je wel voor het lezen! Dit mag zoveel mogelijk gedeeld worden, hoe meer mensen dit weten hoe beter!

 

 

 

Bronnenvermelding:

https://www.loveli.care   ebook : mini cursus cosmetica labels ( aan te kopen op de website! )

www.naoki.nl

https://www.animalrights.be/vervang-dierproeven/wetgeving

https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:276:0033:0079:nl:PDF

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *