angelique windey

17 februari 2019

Geen reacties

Home Gezondheid

Kraantjeswater: DO or DON’T ?!

Kraantjeswater: DO or DON’T ?!

 

 

 

Naar aanleiding van vele vrienden van me die vaak kraantjes water drinken omdat “ het toch hetzelfde “ is, heb ik besloten hier wat research rond te doen en op basis hiervaan dit blog te schrijven.  J

 

Het was voor mezelf ook een vraagstuk hoor, ik drink zelf meestal een combinatie van kraantjeswater voort thee en flessenwater als drinkwater. Uiteraard glazenflessen en geen plastic flessen.

 

Waarom is water belangrijk voor ons?

 

Iedereen weet we als mens voldoende water nodig hebben om gezond te blijven en om uberhaupt in leven te blijven!

Maar hoeveel precies? En wélk water is nu het beste voor ons?

 

Water is de stof die het meest aanwezig is in ons lichaam;  het is een onderdeel van bijna alle stoffen in ons lichaam met uitzondering van het glazuur van onze tanden en de botten.

De mens bestaat voor ongeveer 70% uit water, voor 25% uit eiwit en 5% uit mineralen.

 

Water heeft in ons lichaam enorm veel functies! De meeste reacties in ons lichaam vinden plaats wanneer de reagerende stoffen eerst zijn opgelost. Bvb: water in ons bloed neemt een belangrijk deel van de zuurstof uit onze longen op, zodat die erna naar onze lichaamscellen kan worden gebracht.

 

Als dat nog niet voldoende reden is ; alle cellen in ons lichaam baden als het ware in vocht, dat voor een groot deel uit water bestaat.

 

Oh, en wist je dat ons spijsverteringsstelsel ongeveer 4,5 liter water per dag verbruikt ?  Veel van dit water wordt opnieuw opgenomen en herbruikt, maar een deel moet dagelijks bijgevuld worden.

 

Tenslotte is water het reinigingsmiddel bij uitstek voor ons lichaam, om het eens goed door te spoelen.

 

 

Hoeveel water hebben we nu precies nodig ?

 

Een gemideeld lichaam heeft 6 tot 8 glazen proper water nodig per dag. Een deel ervan kan ons lichaam uit ( verse!) groenten-  of fruitsappen halen.

 

Het is belangrijk te weten dat tijdens de maaltijd beter NIET gedronken kan worden. Dit verdund namelijk alle enzymen en spijsverteringssappen zodat die minder goed hun werk kunnen doen.

 

Het is het beste elk half uur een half glaasje water te drinken of anders gezegd : een glas water per uur. Dat moet doenbaar zijn toch ? Het heeft weinig zin om meer te drinken per half uur of uur dan dat, het teveel wordt toch niet opgenomen en komt gewoon meteen weer naarbuiten. Het wordt niet benut.

 

Kraantjes water

 

Eigelijk is kraanwater NIET geschikt voor menselijke consumptie. We zullen er niet meteen van doodvallen maar het is een langzame vergiftiging.  Het kraantjeswater zit vol anorganische zouten en toevoegingen van giftige chemicaliën.

 

Het kraanwater heeft een enorm hoog gehalte aan minerale zouten.. Een grote concentratie van deze zouten zorgt ervoor dat we meer vocht gaan vasthouden. Het werkt ook nog eens conserverend op de organen, dit zorgt dan weer voor verhardingen en verminderde elasticiteit van de bloedvaten. Al dit draagt bij aan verhoogde bloeddruk en hart- en vaataandoeningen.  Al de zouten uit het kraanwater en dan nog eens het (overmatige) zout dat we aan onze maaltijd toevoegen, met name de natrium, verzamelt zich in onze weefsels.

 

Veel mensen drinken hier bovenop té weinig water om al deze zouten weg te kunnen spoelen.

 

Het meeste drinkwater komt van drie grote hoofdbronnen namelijk; oppervlakte water, water uit geboorde waterputten dat wordt toegevoegd aan het oppervlakte water en grondwater, dat tegenwoordig verzadigd is van afvalstoffen en opgeloste zuren. Om dit water te zuiveren wordt aluminiumsulfaat toegevoegd als coagulerend middel en ook nog eens chemische polyelectrolieten om de samengeklonterde afvalproducten bijeen te drijven.

Hierna laat men het water door filters lopen op de vaste delen eruit te zeven, toch blijven er nog een hele hoop chemicalilën achter.

 

Dus buiten dat ons kraanwater hoge dosissen mineralen zouten bevat, zit er ook een grote hoeveelheid chemicaliën in om het “drinkbaar” te maken.

 

Ook vervuilende stoffen uit de grond, onze bodem, zullen het water bereiken. Het is duidelijk dat we onze moeder aarde langzamerhand vergiftigen en daarmee ook ons eigen lichaam.

 

Gelukkig geraakt het proces van “omgekeerde osmose ” ook in de algemene waterzuiveringsstations meer bekend. Later meer hierover.

 

Wat zijn geschikte alternatieven ?

 

  1. mineraalwater uit flessen

Een eerste optie is mineraalwater uit flessen. Deze zijn al redelijk zuiver. Het is belangrijk te denken aan glazenflessen of hervulbare flessen ipv plastic flessen.

 

Vooral het PVC en PS zijn schadelijk !  Het polyvinyl chloride van PVC heeft een sterke “plastic-geur”  en is dus snel te herkennen .. denk maar aan luchtmatrassen en zwembandjes voor in het water, maar ook in bepaalde kleding of in goedkope schoenen wordt het verwerkt (om dan nog de kinderarbeid achterwege te laten). Bovendien zitten in deze pvc flessen ook veel weekwakers en dioxine… Deze stoffen stapelen zich op in ons lichaam (en in ons milieu!) en verstoren onze hormoonhuishouding omdat die stoffen zich gedragen als hormonen in ons lichaam.

 

Het PS is kort voor Polystyreen.  Deze heb je in een foamachtige vorm ( denk aan de bakjes waar hamburgers inzitten) en in harde vorm ( denk aan wegwerpbekertjes). Bij verhitting lekken deze dingen styreen en benzeen, enorm kankerverwekkend en ook weer hormoonverstorend.

 

Nog een andere waarvoor je moet opletten is het beroemde “ BPA” , welke kort is voor Bisfenol A.  Het is een chemische stof die verwerkt zit in veel verpakkingsmaterialen , ook onze voeding is er helaas vaak in verpakt. Het gaat dan vooral om harde plastic.

 

Deze stof stapelt zich ook op in je lichaam en kan schade veroorzaken aan lever, nieren én vruchtbaarheid.  Het is ook al in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaat kanker, maar daarvoor is nog verder onderzoek nodig. Het is nogal kort door de bocht om te zeggen dat BPA dé veroorzaker is van dit alles. Het gaat meestal wel om een combinatie van dingen.

 

In ieder geval: doe je het niet voor je eigen gezondheid, doe het dan voor de planeet, de oceanen en het milieu.

Per persoon komen er 116 platic flessen de zee in, elk jaar !  Dus als jij al een bewuste beslissing maakt om gebruik te maken van een veilige hervulbare drinkfles, scheelt dit de oceaan al 116 plastic flessen . Dus jouw kleine inzet, doet al wél wat voor het milieu, ook al denken sommige mensen anders.

 

“  If you think you’re to small to make a difference, try sleeping with a moquito “
-Dalai Lahma

 

  1. Betaalbaar Filteren

Er zijn tegenwoordig veel filters op de markt om kraantjes water nog extra te filteren, een voorbeeld hiervan in de Britta.

Nu vind ik zelf de Britta niet echt een heel effectieve filter.. Dit is mijn persoonlijke mening.
De Mayu  Alkaline waterfilter heeft mijn voorkeur. Deze filtert meer zware metalen uit het water, alkaliseert het water  en geeft een lekkere smaak.  Deze filters zijn  voorbeelden van koolstoffilters. De koolstof in de filter zorgt ervoor dat het water gezuiverd word.
Weet  wel dat om de 3 a 4 maanden moet de filter vervangen worden.

 

De Mayu Alkaline waterkan , kan je meteen bestellen via deze link:

https://www.gezondeshop.nl/mayu-alkaline-water-kan-wit.html

 

 

Een andere optie (of zelfs in combinatie met bovenstaande ) is de EWO waterfilter, die je rechtstreeks op je kraan kan monteren.  Deze is ook op basis van koolstof, but he takes it to the next level. Hij is ook qua prijs wat duurder, maar zou tot 99% van de bacteriën  en zware metalen eruit filteren.  Ik gebruik thuis een combinatie van beide bovenvermelde filters:

De EWO waterfilter kan je bestellen via deze link:

https://www.water-solutions.nl/producten/ewo-vitality-filter/

Zo kan je jouw hervulbare fles telkens bijvullen met zuiver en gezond water !

 

Bij jouw keuze in waterfilters is het belangrijk ook in acht te namen dat je niet ALLES eruit gefilterd wil hebben, water bevat veel gezonde mineralen die ons lichaam voeden. Wanneer je gaat overdrijven met filteren, mis je een deel van deze mineralen. Die worden mee gefilterd.  Daarom is de kwaliteit van jouw filter van groot belang.

 

  1. Omgekeerde osmose

Het beste en zuiverste water komt voort uit een proces genaamt “omgekeerde osmose” .

 

Wat is dit precies?

Dit proces maakt gebruik van druk en semi-permeabele membranen.  Deze membranen kunnen o.a. uitgerust worden met actieve kool en alkaline.

Door hoge druk wordt het water door de membranen geduwd, het vuil blijft achterwege en hetgeen wat door de membranen komt is zuiver water.

 

Er bestaan zulke filters om thuis aan je wateraansluiting aan te koppelen. Deze zijn heel effectief, maar ook wel prijzig.

Heb je nog interesse ? Dan kan je op deze link klikken. Ook hierin zijn veel prijsverschillen, je betaalt wel voor effectiviteit.

 

https://www.osmoseexpert.be/omgekeerde-osmose-systeem?dfw_tracker=21660-1202&gclid=EAIaIQobChMIrJH7n_fC4AIVVud3Ch3Kbg_uEAYYASABEgI7RPD_BwE

 

 

 

 

Bronnen:

https://www.duurzaamthuis.nl/weet-wat-je-eet-hoe-giftig-is-plastic

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bpa-bisfenol-a-.aspx

http://www.water-benelux.com/125-omgekeerde-osmose/index.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Omgekeerde_osmose

Cursus voedingskunde

Handboek kruidengeneeskunde – kruidenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *