angelique windey

31 januari 2019

Geen reacties

Home Gezondheid

“De Helende Kracht van Lijnzaad “

“De Helende Kracht van Lijnzaad “

Een beetje geschiedenis, doet niemand kwaad. 

 

Wist je dat lijnzaad heel veel kan betekenen voor jouw lichaam? Het is zo eenvouding, alledaags en makkelijk te verkrijgen.. lijkt het té simpel?

 

Dat is het niet! Bijna alles wat we nodig hebben om ons lichaam goed te onderhouden ligt meestal binnen ons handbereik! In deze blog ga ik dieper in op lijnzaad en de uitgebreide toepassingen ervan

.

Lijnzaad is het zaadje van de “vlas-plant” , Linum Usitatissimum , en komt uit de vlasfamilie, Linaceae.

Deze Latijnse naam is zeer toepasselijk, het wordt al meer dan 7000 jaar gebruikt.
Onder andere om linnen te maken, veevoeder, verf, als geneesmiddel , …

 

Door de opkomst van industrie is het gebruik van vlas om linnen te maken sterk verminderd.

 

Hippocrates beschreef het kruid als behandeling voor slijmvliesontstekingen, buikklachten en diaree.
Terwijl Theophrastus het voorschreef bij een verkoudheid.

 

Er zijn veel tradities verbonden aan het gebruik van lijnzaad; bij de Grieken werd de plant gewijd aan de godin Athena en bij de Germaanse mythologie aan de godin Hulda.

 

Keizer Karel de grote ( 8ste eeuw) was zo weg van het lijnzaad en overtuigd van de werking dat hij de consumptie ervan ordonneerde.

 

Over het plantje.

 

Vlas is een zeer sterk plantje met een taaie stengel die tegelijk ook heel soepel is , hij buigt met de wind mee en zal zo nooit breken. De bloempjes zijn hemelsblauw en bloeien slechts 1 dag. Het is een behoorlijk mooi plantje om te zien en ongetwijfeld is hij al wel eens op jou pad gekomen.Als enkel plantje valt hij niet op, maar zie je een veld vol vlas, wordt je betoverd door de mooie kleur !

 

Natuurlijk heeft elke plant, zoals elk persoon, een bepaald type.. Dit noemen we de typologie.. De plant past namelijk het best bij een persoon van hetzelfde type. Misschien geloof je het, misschien niet.. Maar het kan je toch maar weer iets bijbrengen, misschien zelfs je mind net iets meer openen als je naar kruiden kijkt ?

 

Vlas past bij een buigzaam en soepel type persoon. Toch een kwetsbaar persoon ( kwetsbare bloempjes) Als deze persoon uit balans geraakt, klampt hij zich vast aan bepaalde ideeën vanuit angst. Op deze manier verliest hij zijn soepelheid.

 

De Medicinale Kracht 

 

De belangrijkste inhoudsstoffen van de plant zijn o.a. Lijn olie, waarvan het grootste deel onverzadigde vetzuren zijn, eiwitten, slijmstoffen, pectine, glycosiden o.a. BLAUWZUURGLYCOSIDEN & fyto oestrogenen.

 

Lijnzaad werkt in eerste instantie verzachtend op de slijmvliezen.
Het werkt ontstekingsremmend en slijmvliesherstellend. Het gaat dan over bijna ALLE slijmvliezen in het lichaam zoals slijmvliezen van de luchtwegen, slijmvliezen van de mond, maag en darmen, baarmoeder, huid, urinewegen en zo voort.

 

Dankzij deze helende werking, kan hij ook goed ingezet worden bij aandoeningen van de huid zoals exceem, dit in de vorm van een compres als uitwendige toepassing.
Maar ook lijnzaadolie kan ingenomen worden als ondersteuning bij behandeling.

 

Buiten al dat bovenstaand goeds , reinigt het de bloedvaten en werkt het ook cholesterol verlagend.

 

Last but not least; hormonaal kan lijnzaad ook veel betekenen, niet alleen omdat de olie rijk is aan gezonde onverzadigde vetzuren , maar ook dankzij de aanwezigheid van fyto oestrogenen. Deze kunnen regulerend werken bij hormonale schommelingen en worden volgens Dr. Geert Verhelst in verband gebracht met het vertragen van hormoon-gerelateerde tumoren door het anti-oestrogeen effect.

 

Lijnzaad en de darmen

 

Lijnzaad is een niet-irriterend laxativum en kan dus een goede hulp zijn bij verstoppingen. Het verhoogd het glijvermogen in de darmen zodat stoelgang makkelijk kan passeren .

 

Zoals eerder vermeld werkt het ook enorm verzachtend op de slijmvliezen van maag en darmen en kan daardoor aangewezen worden mij maagzweren of andere slijmvliesontstekingen van maag en darmen.

 

De slijmen laten als het ware een laagje achter waardoor de zweer ( mits in combinatie met andere kruiden en dieet aanpassingen) kan genezen.

 

Dankzij de aanwezigheid van vezels die niet verteren ( mucopolysacchariden) kunnen deze goede voeding vormen voor de gezonde en levensnoodzakelijke bacteriële flora in het colon ( dikke darm). Kort gezegd werken ze prebiotisch.

 

Let Op

 

Er zijn echter wel enkele “LET OPS” :

 

Let dus op met het gebruik tijdens het begin zwangerschap, het werkt mogelijk baarmoeder stimulerend door de aanwezige fyto-oestrogenen.

 

Bij de vele gezonde onverzadigde vetzuren, bevat de olie ook omega 9 , welke ook in verband wordt gebracht met ontstekingen. Met andere woorden; te veel omega 9 kan ook ontstekingen net in de hand gaan werken.

 

Bepaalde voedingsdeskundigen onderstrepen dat veel mensen de enzymen Delta-5 en Delta-6-desaturase die ALA (alfalinoleenzuur) moet omzetten tot DHA en EPA ( = de gezonde vetzuren) niet of onvoldoende hebben, daarom wordt voor een tekort aan gezonde vetzuren eerder visolie voorgeschreven.

 

Koop altijd heel lijnzaad en ga het thuis zelf met een vijzel breken en pletten.

 

Als je het breekt en plet is het zeer beperkt houdbaar, dit heeft alles te maken met de blauwzuur glycosiden, welke giftig zijn. Bij het breken, neemt met de tijd het gehalte aan blauwzuur dus sterk toe. Dit gebeurd in contact met lucht en is deel van het fementatieproces welke het lijnzaad dan ondergaat.
Mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel kunnen hier behoorlijk last van krijgen.. Het blauwzuur kan namelijk voor krampen zorgen.
Heel veel mensen kopen gebroken lijnzaad, omdat dit makkelijk over een yoghurt te strooien is, maar ik raad dit dus af.

 

Het lijnzaad is ook best niet in de nemen bij obstructies of vernauwingen van de slokdarm of maagdarmkanaal. Ook niet bij buikpijn van ONGEKENDE oorsprong, waarbij het mogelijk om appendicitis( blindedarmontsteking) gaat en ook bij ileus (darmverlamming) is het sterk afgeraden om lijnzaad in te nemen.

 

Er dient ook enige voorzichtigheid te zijn in het gebruik bij Diabetici.

 

Het lijkt een hele lijst, maar better safe then sorry. Toch ?

 

Interactie met andere geneesmiddelen, planten en stoffen.

 

Er bestaat een mogelijk interactie met middelen die een bloedverdunnend effect hebben zoals aspirine, maar ook natuurlijke stoffen die bloedverdunnend werken zoals vitamine E, knoflook, blauwe bosbes, gember, ginseng, …

 

Er is ook kans op een interactie met NSAID’s zoals ibuprofen; lijnzaadolie kan de kans op een maagzweer veroorzaakt door NSAID’s verminderen.

 

Gebruik

 

Lijnzaad kan op verschillende manieren gebruikt worden.

 

Zoals eerder vermeld kan de olie ingenomen worden of over het eten gedaan worden.

 

Wat ook kan is het zaad een nacht in water laten weken, je zal zien dat het in de ochtend een dikke pap is geworden, dit wordt veroorzaakt door de vele slijmstoffen in het lijnzaad. Deze pap kan gegeten worden, het is niet al te smakelijk maar het is enorm verzachtend bij bijvoorbeeld maagzweren of ontstekingen in het maag en darmstelsel..

 

Ook kan je het zaad in water aan de kook brengen en het gedurende 15 minuten laten kolen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als hierboven uitgelegd.

 

Tot slot 

 

Een must-have in elk huis !
Wees altijd voorzichtig en raadpleeg bij ziekte eerst een arts voor je begint met experimenteren.

Deze info dient ter uitbreiding van jouw algemene kennis om zelfhulp en kruidengeneeskunde te promoten, maar Angélique is in geen geval aansprakelijk voor verkeerd gebruik van de informatie gegeven in dit artikel.

 

bronvermelding 

  • Het kruidenboek van Ingrid Kropf
  • Groot handboek der geneeskrachtige planten – 7de druk van Dr. Geert Verhelst
  • Kruidenboek ” signatuur en eigenschappen” – Yvonne Maessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *